De wakkerschudworkshop, een hilarische belevenis voor teams of congressen.

Of het nu gaat om de after lunch dip op een congres of over ingeslapen teamcommunicatie, een wakkerschudworkshop doet precies wat de naam zegt: Wakker schudden. Met energieke oefeningen, verrassende werkvormen en veel hilariteit laten we de boel weer stromen en bieden we verrassende inzichten in communicatie en samenwerking.

In de Wakkerschudworkshop neemt Marcoen Hopstaken je mee in de wereld van theaterimprovisatie. Niet met toneelstukjes of rollenspellen, maar we kijken vooral achter de voordeur van improvisatie. Wat voor samenwerking en communicatie is nodig om succesvol met elkaar een theaterscène te maken en wat kunnen we daarvan leren voor de samenwerking in teams en organisaties?

In improvisatie gaat het vooral om flexibiliteit en positiviteit en werken spelers met veel plezier aan een proces met onbekende uitkomst. Die onbekendheid maakt de spelers niet bang en voorzichtig, maar juist nieuwsgierig en enthousiast. Immers: Als we nog niet weten wat het wordt, kan het nog van alles worden.

De Wakkerschudworkshop bestaat uit een aantal energieke en vrolijke oefeningen die laagdrempelig zijn en weinig creativiteit vragen. Ze laten zien dat de combinatie van creativiteit van meerdere mensen bijzondere dingen kan opleveren. In de reflectiemomenten na de oefeningen kijken we naar de betekenis van de vaardigheid voor de dagelijkse werkelijkheid. Hoe zou je met deze vaardigheid je eigen team kunnen versterken?

De Wakkerschudworkshop is er in twee varianten.

De WakkerschudworkshopXL
De XL-versie is een korte workshop voor groepen vanaf 40 personen. De workshop houdt het midden tussen een lezing, een performance en een workshop en bestaat uit een inleidend deel waarin Marcoen zijn blik werpt op de bedrijfstak van de klant en een actief deel waarin de deelnemers aan de slag gaan met de improvisatievaardigheden. Bij de korte oefeningen blijven de deelnemers in de buurt van hun stoel en komen ze vooral mentaal in beweging. Korte gedachte-experimenten, spel-achtige vormen met de buurman of buurvrouw en verrassende filmpjes maken dit deel tot een hilarisch en energieke belevenis voor iedereen.De WakkerschudworkshopXL is zeer geschikt als opening of als energizer na de lunch van een congres.

De Wakkerschudworkshop voor teams duurt een halve dag en is geschikt voor groepen tot 20 personen. De oefeningen zijn intensiever, de reflectie op het werkveld is sterker. We stappen laagdrempelig in en langzaam nemen we iedere deelnemer mee in het proces van het team. Oefeningen over vertrouwen, elkaar in het licht zetten en samen creëren openen de ogen van de deelnemers over een andere manier van samenwerken. En die manier van samenwerken kan weer dienen als inspiratie om het teamproces anders in te richten.

 

Improvisatie gaat uit van een positieve manier van samenwerken. Elkaar helpen, geholpen willen worden, helder communiceren, positief omgaan met input van anderen, mogelijkheden zien, niet snel opgeven, omgaan met fouten van jezelf en van anderen. Het zijn allemaal vaardigheden die we in organisaties graag zouden zien, maar die vaak in procedures en de waan van de dag verdwenen zijn. Marcoen laat in de Wakkerschudworkshop zien dat dat laatste niet nodig is en dat we de vaardigheden allang in ons hebben. Ze hoeven alleen maar wakker gemaakt te worden.

Als Marcoen Hopstaken met een zaal aan de slag gaat, gebeurt er iets. De wakkerschudworkshopXL houdt het midden tussen een workshop, een lezing en een voorstelling waarin de logica van Bert en Ernie hand in hand gaat met de structuur van moderne organisaties.

Marcoen wil de wereld effectief leren improviseren, omdat we in een tijd van snelle verandering zullen moeten nadenken over de manier waarop organisaties met die veranderingen kunnen omgaan. En natuurlijk ook omdat meer improvisatie ons leven gewoon een stuk leuker maakt.

Wanneer hij met de zaal aan de slag gaat komt er nieuwe energie vrij.

Als voormalig radiojournalist (o.a. AVRO en BNN) en als improvisatie-acteur (Marcoen trainde onder andere de eerste televisie lama's) combineert hij inhoud en vorm tot een energiek geheel waaraan iedereen meedoet en niemand zich ongemakkelijk voelt.

Locatie
Incompany / op een congres / met je team op een externe locatie
Voor meer informatie bel of mail SOLA
info@sola-bs.nl
085-043 05 79