Wat is NLP

Een vraag die ik vaak hoor. Ingrid je bent zo enthousiast over NLP maar waar gaat het eigenlijk over. Is het hocus spocus? Is het spiritueel? Wat is het?
NLP staat voor Neuro Linguistisch programeren.  Stap voor stap leg ik je eenvoudig uit wat NLP inhoud en waar het voor staat. Een stukje historie maakt het verhaal compleet.

Beleving
Analyse van de subjectieve ervaring – het bepalen van patronen in de beleving.

Elke dag ga ik een uur met de honden lopen. Langs het water, over de dijk of in het veld. Weer of geen weer. Ik geniet van de elementen van de natuur. De zon op mijn huid of de regen op mijn wangen. Bijna altijd ga ik met veel plezier lopen en soms heb ik het gevoel dat ik mezelf vooruit moet duwen. Wanneer ik dan de vogels of eenden weer hoor voel ik me weer helemaal in mijn element. Ik ruik het gras of proef de koude lucht.

De beleving gaat over hoe ik in mijn hoofd vorm geef aan mijn gedachten en hoe ik deze gedachten communiceer. 
Wij noemen dit de structuur van de subjectieve ervaring. Dit gaat over zintuigen, taalpatronen, metaprogramma’s en nog veel meer.
De practicioner opleiding gaat hier uitgebreid op in.

Modelleren
Modelleren gaat over menselijke vermogens overdraagbaar maken met behulp van psychologische technieken.

Je hebt vast wel eens gedacht… ik wil ook kunnen wat jij kan of misschien heb je het wel eens gehoord dat iemand dit tegen jou heeft gezegd. Met de technieken van NLP krijg je inzicht in hoe iemand denkt en handelt. In een modelleringsproject is er sprake van een modelexpert – degene die een bekwaamheid in een hoge mate beheerst – en een modelstudent – degene die deze bekwaamheid wil leren en overdraagbaar wil maken. Om modelleren succesvol te maken, probeert de student vooraf eigen gevormde meningen en kennis te minimaliseren, om goed toegang te krijgen tot de expert. 
Tijdens de master opleiding is modelleren een belangrijk onderdeel.

Communicatie
Communicatietechnieken – manieren om harmonieuze relaties op te bouwen en boodschappen te verhelderen en te versterken.

Hoe communiceer je effectief en hoe stel je goede vragen. Welke verschillende structuren bestaan er om je doel te bereiken. Hoe ga je om met je mening? Is deze gebaseerd op feiten of ervaringen? En zijn die ervaringen dan feiten of belevingen die je zelf vorm hebt gegeven?

Historie
NLP ontstaat in de jaren ’70 in de VS, als Richard Bandler en John Grinder drie beroemde psychotherapeuten bestuderen en hun vaardigheden overdraagbaar maken. Na de jaren ’80 breidt NLP zich snel en uit en overstijgt het de therapiewereld.
 Er worden ook NLP-technieken ontwikkeld voor het bedrijfsleven, de gezondheidszorg en het onderwijs. 

NLP1

Wil jij hier meer over weten? Neem dat contact op. In 2021 verzorgen wij de NLP practicioner opleiding.